Crisisberaad om winterweer in Groningen

Crisisberaad om winterweer in Groningen ANP

De lokale hulpdiensten en netbeheerder Tennet zijn in Groningen in crisisberaad ter voorbereiding op mogelijke stroomuitval. IJzel en het verwachte verslechterende winterweer hebben al een behoorlijk effect gehad op het hoogspanningsnet, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio zondag.

Er is nog geen sprake van stroomuitval in de regio. Het crisisberaad is bedoeld ter voorbereiding daarop. ,,Er worden scenario's besproken en taken verdeeld'', aldus de woordvoerder. Op die manier is het mogelijk om snel maatregelen te nemen als de stroom bijvoorbeeld uitvalt bij een ziekenhuis.

Bij mensen in het noorden van het land kunnen de lampen flikkeren. Dat komt door korte stroomstoringen die worden veroorzaakt door zwiepende hoogspanningslijnen. Het zogenoemde lijndansen is volgens de woordvoerder niet te voorkomen.

Weerplaza liet weten dat het maandagochtend in het noordoosten van het land plaatselijk zeer glad is. Met name ten noorden van Harlingen, Drachten en Assen verwacht de weersdienst gladheid door ijzel en sneeuw. Bestuurders moeten ermee rekening houden dat het naar verwachting pas in de middag droog wordt.

In Groningen, het noordoosten van Friesland en Noord-Drenthe blijft het de hele dag vriezen. Dinsdag en mogelijk ook woensdag blijft het in het noorden van Nederland vriezen, aldus Weerplaza.

Rijkswaterstaat is in de nacht van zondag op maandag begonnen met strooien om de wegen begaanbaar te houden. Tientallen strooiwagens zijn op de weg om de A6, A7, A28, A37 en belangrijke N-wegen in Noord-Nederland te voorzien van een laag zout, meldde de VerkeersInformatieDienst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu