D66-Kamerlid Hachchi betreurt ophef

D66-Kamerlid Hachchi betreurt ophef ANP

Het opgestapte D66-Kamerlid Wassila Hachchi betreurt dat er ophef is ontstaan over haar plotselinge vertrek uit de Tweede Kamer. Hachchi probeerde maandag in een verklaring een ,,aantal gerezen vragen’’ te beantwoorden.

Hachchi kondigde afgelopen dinsdag aan dat ze per direct naar de Verenigde Staten zou gaan om daar voor de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton te werken. Na haar mededeling hield Hachchi zich stil, maar kwam de geruchtenmachine op gang. Daarin werden onder meer vraagtekens geplaatst bij haar nieuwe baan.

Hachchi zegt nu dat ze nog geen arbeidscontract heeft, maar dat ze ernaar streeft af te zien van wachtgeld zodra ze dat heeft getekend.

Helderheid

D66-leider Alexander Pechtold verwacht dat ze over haar contract op korte termijn helderheid krijgt. Ze zou over de invulling van haar functie deze week gesprekken hebben. ,,Dit was een kans die zich heel snel voordeed, vandaar dat ze ook heel snel nu naar Amerika is gegaan'', aldus Pechtold tegen RTL.

Hij vindt dat ieder vertrekkend Kamerlid er zo snel mogelijk voor moet zorgen dat hij of zij geen wachtgeld hoeft te ontvangen: ,,Als je een baan hebt, dan heb je geen wachtgeld.''

Toelichting

Hachchi zegt dat haar vertrek is ingegeven door ,,,een persoonlijke, positieve keuze'' om een bijdrage te leveren aan de campagne van Clinton en te leren van internationale politiek.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zei in De Telegraaf dat Hachchi haar besluit om te vertrekken moet toelichten. ,,Er mag geen zweem van geheimzinnigheid rond blijven hangen'', aldus Arib, die vindt dat Kamerleden hun termijn van vier jaar gewoon moeten uitzitten. ,,We zitten er voor de kiezers. Op het moment dat we vertrekken, moeten we daarover transparant zijn.''

Salima Belhaj volgt Hachchi op in de Tweede Kamer. Belhaj wordt dinsdag beëdigd.

Nieuws

Meest gelezen

menu