D66: initiatiefnemers referendum ontmaskerd

D66: initiatiefnemers referendum ontmaskerd ANP

,,Bizar en schokkend''. Zo noemt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 het nieuws dat de initiatiefnemers van het referendum over het verdrag tussen de EU en Oekraïne daarmee eigenlijk gewoon Nederland uit de EU willen zien te krijgen.

Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen van het Burgercomité EU zeggen donderdag in NRC Handelsblad dat ze vooral tegen Europa zijn. „Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen”, aldus voorzitter Van Dixhoorn.

,,De ontmaskering is compleet'', stelt Verhoeven. ,,De meeste Oekraïners willen vooruit. Willen meer democratie, minder corruptie, willen niet blijven hangen in het oude Sovjetsysteem. Dat de bedenkers van het referendum zeggen dat het ze helemaal niet om Oekraïne gaat, is treurigstemmend en onrechtvaardig. Iets waar ook veel tegenstanders zich ook uiterst ongemakkelijk bij zullen voelen."

Schandalig

D66 is voorstander van het verdrag. ,,Los van het feit dat ik het volledig oneens ben met de heren, moet ik vooral denken aan de gebeurtenissen op het Maidan-plein waar Oekraïners de vrieskou en scherpschutterskogels moesten trotseren om te demonstreren voor Europese waarden als vrijheid, democratie en minder corruptie. Het is gewoonweg schandalig dat deze twee heren over de rug van Oekraïners proberen Nederland uit de EU te krijgen", aldus Verhoeven.

Het comité wil zich eigenlijk kunnen uitspreken over een Nexit, het uittreden van Nederland uit de Europese Unie, zoals de Britten dat wel kunnen gaan doen over een Brexit. „Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten”, stelt Van Dixhoorn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu