D66 wil modernisering vreemde krijgsdienst

D66 wil modernisering vreemde krijgsdienst ANP

Het begrip 'vreemde krijgsdienst' moet worden gemoderniseerd, aldus D66-leider Alexander Pechtold. ,,Dat begrip is een beetje achterhaald." In het radioprogramma Kamerbreed reageerde hij zaterdag op de aanhouding van Jitse A. De oud-militair wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië.

Het is onduidelijker geworden wat onze vijand is geworden, aldus Pechtold. ,,Hiervoor stond een leger tegenover een leger en was het vijandbeeld duidelijk. Tegenwoordig hebben we van alles: burgeroorlogen, terroristische organisaties, milities." Het begrip moet voor de rechtstaat gemoderniseerd worden want dan zal volgens hem duidelijk zijn dat ,,je niet op je eigen houtje recht gaat zoeken of menen dat je aan de goede kant zit van een conflict ".

Ook de Nederlandse Tanja Nijmeijer die bij de Colombiaanse guerrillagroep FARC zit zal zich moeten verantwoorden als ze naar ons land komt, denkt Pechtold. ,,Een onderzoek van het Openbaar Ministerie is het minste." Die mening deelt Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu