Dader aanslag Brussel uitgezet naar Nederland

Dader aanslag Brussel uitgezet naar Nederland ANP

Nederland is vorig jaar juli door Turkije op de hoogte gesteld dat de Belgische terrorist Ibrahim El Bakraoui naar ons land zou worden uitgezet, maar dat is niet op tijd opgemerkt. Bovendien bleek de man niet in het internationale opsporingssysteem te staan. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag aan de Kamer geschreven.

El Bakraoui pleegde eerder deze week met zijn broer een zelfmoordaanslag op de luchthaven van Brussel. Hij werd in juni vorig jaar door de Turken bij de grens met Syrië opgepakt. Op 14 juli is hij op een vliegtuig naar Schiphol gezet. De Nederlandse ambassade werd via een e-mail een half uur voor de vlucht op de hoogte gesteld. Normaal wordt de ambassade hiervoor gebeld.

,,Het is duidelijk dat de Turkse autoriteiten niet de gebruikelijke weg gevormd en gevolgd hebben om ons te informeren over de ophanden zijnde uitzetting van deze meneer naar Nederland'', aldus de bewindsman. Waarom de mail waarboven in het Turks ' zeer dringend' stond, niet door de politie-liaison op de ambassade is opgemerkt, is niet bekend.

Achtergrond

In de e-mail staat verder geen inhoudelijke informatie of duiding over de achtergrond van El Bakraoui. Er wordt ook niet gevraagd om enige actie te ondernemen. Vorig jaar is er veertig keer direct contact geweest met de Turken over een uitzetting, alleen in dit geval ging het over de mail zonder persoonlijk contact.

De Belgen hebben de Nederlanders vervolgens op 15 juli op de hoogte gesteld. Toen zijn alle noodzakelijke maatregelen genomen, maar was El Bakraoui al verdwenen. Toen bleek ook dat de man niet in de opsporingssystemen voorkwam. Volgens Van der Steur hebben de Nederlandse inlichtingendiensten geen fouten gemaakt. ,,Als iemand niet internationaal staat gesignaleerd wordt het heel ingewikkeld om adequaat actie te ondernemen.''

Het is niet bekend waarom de Belg naar Amsterdam wilde worden uitgezet. Volgens Van der Steur is El Bakraoui nog steeds niet internationaal gesignaleerd in de opsporingssystemen.

Nieuws

Meest gelezen

menu