Datalek gevonden in een van de mogelijke corona-apps

Tijdens de 'appathon' kwam er bij een van de apps een datalek aan het licht. Foto: ANP

Bij een van de mogelijke corona-apps, COVID19 Alert, is een datalek gevonden. Tijdens het beschikbaar stellen van de zogeheten broncode is een bestand meegekopieerd met zo'n honderd tot tweehonderd namen, mailadressen en versleutelde wachtwoorden, bevestigt Sander de Vries, een van de initiators, een bericht hierover bij RTL Nieuws.

De gegevens zijn afkomstig uit een ander project en zijn volgens hem vanwege de druk om de code snel openbaar te maken, per ongeluk niet verwijderd terwijl dat wel had gemoeten. ,,Een menselijke fout. Dat is niet goed, maar we hadden een half uur de tijd om de code online te zetten. Iedereen probeert iets goed te doen, dat dit dan gebeurt is heel sneu. We hebben in elk geval geen enkel commercieel doel."

Gegevens inmiddels verwijderd

Inmiddels zijn de gegevens verwijderd en de makers roepen mensen op die de informatie eraf hebben gehaald, hier niets mee te doen. De personen van wie de gegevens zijn uitgelekt, worden op de hoogte gebracht. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens en het ministerie worden geïnformeerd.

Dit weekend is er een zogenoemde online 'appathon', waarbij de ontwikkelaars van zeven mogelijke corona-apps hun product presenteren. De app moet helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu