Demonstrerende vechtsporter: iedereen moet blijven bewegen

Demonstrerende vechtsporter: iedereen moet blijven bewegen ANP

Vechtsporter en oud-wereldkampioen K1 Ernesto Hoost heeft vrijdagmiddag tijdens een demonstratie gezegd de ernst van het coronavirus te begrijpen, "maar het is ook belangrijk dat iedereen blijft bewegen".

Hoost en de Armeens-Nederlandse kickbokser Gago Drago waren samen met tientallen vechtsporters en belangstellenden naar de Koekamp in Den Haag gekomen voor een demonstratie tegen het verbod van het kabinet op openstelling van vechtsportscholen vanwege de coronacrisis. "Ik wil hier laten zien dat het veilig kan en ik hoop daarvan de politiek te overtuigen", aldus de voormalige wereldkampioen, die zei dat meerdere van zijn bekenden zijn overleden door het virus.

Onder de belangstellenden was ook Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD), die een petitie in ontvangst nam waarin wordt gepleit voor opening van de vechtsportscholen. Gerenommeerde sporters uit diverse vechtsporttakken ondersteunden de demonstratie door het geven van lessen aan kleine groepen.

Organisator en sportschoolhouder Satisch Jhamai wilde namens de tweehonderd aangesloten vechtsportscholen de noodzaak tot heropening onderstrepen. Volgens hem heeft 60 procent van de vechtsporters inmiddels zijn abonnement opgezegd. Jhamai stelt dat oefeningen moeilijk in de buitenlucht kunnen plaatsvinden en eigenlijk geen optie zijn. Binnen worden de oefening volgens hem zodanig aangepast dat hijgen niet leidt tot verspreiding van het virus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu