Den Haag: demonstranten proberen coronaregels te omzeilen

Den Haag: demonstranten proberen coronaregels te omzeilen ANP

Meerdere groepen proberen de coronaregels rond demonstraties te omzeilen. Volgens de gemeente Den Haag doen de organisatoren alsof het gaat om veel kleine protesten die gelijktijdig en naast elkaar worden gehouden. Maar dit is niet toegestaan, vanwege het coronavirus mogen bij een protest maximaal dertig mensen aanwezig zijn. De deelnemers moeten minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden, zegt de gemeente.

Voor komende zaterdag waren meerdere demonstraties aangemeld in de hofstad. Het maximale aantal demonstranten kan volgens de gemeente "niet omzeild worden door vanuit dezelfde organisaties op dezelfde tijd en (bijna) dezelfde plaats meerdere demonstraties aan te melden. Aanmeldingen van 50 demonstraties met 30 deelnemers en van 100 demonstraties met 20 deelnemers voor aanstaande zaterdag worden dan ook niet toegestaan."

Eén groep wil zaterdag op en rond het Malieveld demonstreren. De organisatoren zijn boos over de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus en over de ontwikkeling van 5G-netwerken. "Ze willen vijftig keer met dertig mensen naar de Koekamp. Ze hebben dat voor vijf verschillende momenten aangemeld, telkens vijf minuten later, en vijf meter verderop. Hetzelfde trucje, met vijftig keer dertig demonstranten, wilden ze op het Malieveld doen", laat een woordvoerster van de gemeente weten. Een andere groep, die zichzelf Gele Hesjes Verenigd noemt, wil zaterdag in de buurt van het Binnenhof demonstreren tegen het kabinetsbeleid rond het coronavirus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu