Dijkhoff stopt terugkeerbonus voor Oekraïners

Dijkhoff stopt terugkeerbonus voor Oekraïners ANP

Afgewezen asielzoekers uit Oekraïne krijgen geen geld of andere ondersteuning meer als ze terugkeren naar hun eigen land. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) en minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) hebben de regeling voor deze personen per direct stopgezet vanwege onheus gebruik.

Sinds afgelopen zomer kwamen opeens steeds meer asielzoekers uit Oekraïne. Daar wordt in het oosten gevochten, maar uit onderzoek blijkt dat verreweg de meesten uit één regio in het westen komen: Ivano-Frankivsk. Dat gebied staat bekend als veilig dus Nederland wijst de meeste aanvragen af. Ook trekken betrokkenen het asielverzoek zelf in of maken ze al na het begin van hun procedure aanstalten om zelfstandig te vertrekken.

Om terugkeer makkelijker te maken, kunnen afgewezen asielzoekers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) geld of andere hulp krijgen. Dat geldt niet meer voor Oekraïners. Ze kunnen nog wel een vliegticket krijgen en 200 euro om na terugkeer de eerste kosten mee te betalen.

Dijkhoff overweegt Oekraïne op de lijst van veilige landen te plaatsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu