Dijkhoff vervroegt onderzoek in gevangenissen

Dijkhoff vervroegt onderzoek in gevangenissen ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maakt extra vaart met een inspectie naar mogelijke smokkelwaar en de houding van het personeel in gevangenissen. Die inspectie zat al wel in de pijplijn, maar naar aanleiding van krantenberichten vervroegt de bewindsman het onderzoek van de zomer naar het voorjaar.

Dat schrijft hij vrijdag in antwoord op vragen van PVV, CDA en SP. Zij sloegen alarm na berichten in De Telegraaf over met name de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Daar zouden de banden tussen sommige bewaarders en gevangenen wel erg innig zijn. Aanstaande celinspecties zouden weleens worden verraden en ook zou er smokkelwaar binnenkomen.

Dijkhoff heeft zich er al over laten informeren door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), vestigingsdirecteuren en ondernemingsraden: ,,Zij hebben aangegeven zich niet te herkennen in de kritiek die naar buiten is gebracht.'' Niettemin vindt hij het verstandig om het onderzoek nu te vervroegen. Hij wil de signalen serieus nemen. ,,Deze berichten zijn namelijk mede gemeld door medewerkers van DJI en daarom verdient dit aandacht.''

Onderzoek

Dijkhoff zegt dat ,,incidenten helaas horen bij dit moeilijke vak. Die sluit je nooit uit'', ook al gaat het ,,over het algemeen goed''. In zijn antwoorden bevestigt Dijkhoff het eerdere bericht dat er onderzoek loopt naar twee medewerkers van de bajes in Alphen. Ook een medewerker van de gevangenis Ter Peel in Horst aan de Maas is vorig jaar zijn boekje mogelijk te buiten gegaan. In Alphen zijn afgelopen maand ook twee 'steekvoorwerpen' gevonden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu