Dit is Jonathan (41), de spermadonor die honderden kinderen heeft. Is hij nog te stoppen?

Tekening via Noordhollands Dagblad

Tekening via Noordhollands Dagblad

Wereldwijd heeft de Nederlandse spermadonor Jonathan (41) mogelijk meer dan 550 kinderen verwekt. Wensmoeders loog hij voor dat hij voor maximaal 25 nazaten zou gaan. Donderdag stond hij in Den Haag voor de rechter. Wat bezielt deze opvallende man met lange blonde krullen, die van geen stoppen weet?

„Hij stopt niet uit zichzelf”, zegt voorzitter Ties van der Meer van belangenorganisatie Stichting Donorkind. Samen met een van de moeders eist de stichting in een kort geding dat Jonathan een verbod krijgt om zaad te doneren . „Een rechtszaak tegen een massadonor is uniek.”

De Hagenaar bood zijn zaad aan bij minimaal dertien klinieken in binnen- en buitenland. Ook benadert hij wensouders via ontmoetingsplatforms en sociale media voor thuisinseminatie. Een moeder vertelde in de Volkskrant dat hij met de trein kwam. Bij haar thuis in de badkamer deed hij zijn zaad in een potje, waarmee zij zich insemineerde. Van der Meer: „Hij liegt over het aantal kinderen dat hij heeft verwekt.”

Het bedrog kwam jaren geleden aan het licht. In 2017 werd de besloten facebookgroep ’Donorkind 102’ opgericht door moeders die zwanger werden van Jonathan. Het bleek dat hun gemeenschappelijke spermadonor al 102 kinderen had.

Incest

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's