Doek valt voor zwaarste opsporingsmiddel tegen georganiseerde misdaad na reeks misstanden politie

Het doek is voorlopig gevallen voor de afdeling Werken Onder Dekmantel (WOD) van de Landelijke Eenheid van de politie. Het is het zwaarste opsporingsmiddel in de strijd tegen georganiseerde misdaad.

Al jaren infiltreren speciaal opgeleide politiemensen in het criminele milieu. Dat gebeurt met vallen en opstaan. Er waren grote successen maar ook ernstige misstanden, zoals de zelfdoding van een politie-infiltrant.

„De hele afdeling gaat op de schop” zegt politiecommissaris Oscar Dros in een interview met De Telegraaf. Volgens hem worden vrijwel alle lopende infiltratieacties versneld afgebouwd. „Dat gebeurt in nauw overleg met het Openbaar Ministerie”, zegt Dros. Volgens Dros wordt het opsporingsmiddel infiltratie niet definitief stopgezet en staat het middel niet ter discussie maar komt er een hele nieuwe organisatie van werken onder dekmantel.

Alle huidige undercoveragenten krijgen andere functies of krijgen een functie in een nieuw op te zetten team. Volgens Dros, die spreekt van een ’zware ingreep’, hebben de betrokken politiemensen ’professioneel gereageerd’. Ze krijgen veelal andere functies binnen de nationale politie. Het infiltratiewerk van politiemensen leidden de afgelopen jaren tot grote successen maar was ook omstreden. Toch is het middel voor de politie onmisbaar en effectief, vindt Dros.

Nieuws

menu