Duizenden eren Cruijff in Camp Nou

Duizenden eren Cruijff in Camp Nou ANP

Duizenden voetbalfans zijn zaterdag naar Camp Nou gekomen om Johan Cruijff te herdenken. FC Barcelona meldde dat tussen 10.00 en 13.30 uur al ruim 5300 mensen de donderdag overleden voetballer de laatste eer hebben bewezen in de herdenkingsruimte die zaterdagochtend in het stadion van de Catalaanse club werd geopend.

Cruijff maakte als trainer en speler naam bij de Catalaanse club, waar de vlaggen tot en met 2 april halfstok hangen. Bij de herdenkingsruimte kan tot en met dinsdag ook een condoleanceregister worden getekend. Zaterdag passeerden fans in Barcelona-shirts, maar ook in oranjetenues en met Ajax-sjaals. Sommigen vormden een erehaag voor een grote foto van Cruijff.

Onder anderen een delegatie van aartsrivaal Real Madrid kwam kort na de opening op bezoek in Camp Nou. ,,Dit zijn trieste dagen. Er zijn mensen die nooit zouden moeten sterven en Johan Cruijff behoorde tot die groep. Hij is geboren in hetzelfde jaar als ik. Ik volgde zijn loopbaan op de voet. Hij heeft het voetbal veranderd, in Spanje en in de wereld'', aldus clubdirecteur Florentino Perez.

Bijzondere persoonlijkheid

Ook Joan Laporta, de oud-voorzitter van FC Barcelona, sprak lovende woorden. ,,Mensen die hem niet op waarde schatten in het verleden, doen dat nu wel. We nemen afscheid van een bijzondere persoonlijkheid. Deze club heeft het voorrecht met zijn naam verbonden te zijn.''

Dinsdag zal de selectie van FC Barcelona ook de herdenkingsruimte bezoeken. Het bestuur vergadert die dag ook over andere manieren om Cruijff te herdenken. De club heeft zelfs een periode van rouw afgekondigd, die duurt tot 2 april.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu