EO-directeur vreest 'Poolse mediatoestanden'

EO-directeur vreest 'Poolse mediatoestanden' ANP

De Nederlandse politiek krijgt te veel invloed op de publieke omroep. Daarvoor waarschuwt EO-directeur Arjan Lock in een interview met de Volkskrant. Hij heeft het over de nieuwe mediawet die dinsdag in de Eerste Kamer wordt besproken. De redactionele onafhankelijkheid moet beter worden geborgd dan nu het geval is, vindt hij.

Het zijn nog geen Poolse toestanden maar de nieuwe wet is een grotere bedreiging dan het inperken van het aantal amusementsprogramma's, aldus Lock. ,,Ik denk echt dat de politiek angstig dichtbij de programmering komt. Het zou zomaar kunnen dat er bange tijden komen waarin politici de programmering van de publieke omroep ingewikkeld of bedreigend vinden'', zegt hij.

In Polen zat er ruimte in de wet waardoor de nieuwe conservatieve regering de kans greep zich te bemoeien met de programmering van de publieke omroep. Internationaal leven er grote zorgen over de persvrijheid in het Oost-Europese land.

PVV

Lock maakt zich onder meer zorgen over de PVV die in peilingen op veertig zetels staat . ,,Vorig jaar was de PVV boos over ons programma Rot op naar je eigen land, over vluchtelingen, waarvan nu een nieuwe serie op tv is. Tweede Kamerlid Martin Bosma vond het belachelijk dat de publieke omroep geld uitgeeft aan programma's die worden gemaakt om, in zijn woorden, PVV-stemmers een heropvoeding te geven.'' Hij hoopt dat PVV'ers ,,de pluriformiteit zullen koesteren, maar de geluiden die ik nu hoor wijzen niet die kant op''.

Vraagtekens zet de EO-directeur ook bij de benoeming van de voorzitter van de raad van toezicht van de NPO Bruno Bruins. Hij is een goede bekende van de staatssecretaris en net als hem VVD'er. ,,Ik sluit niet uit dat Bruins een fantastisch bestuurder is, maar hij heeft geen aantoonbare ervaring in het medialandschap.''

Nieuws

Meest gelezen

menu