Ed Nijpels: iedere aarzeling klimaatbeleid is onverantwoord

Ed Nijpels: iedere aarzeling klimaatbeleid is onverantwoord ANP

Het VN-klimaatrapport maakt duidelijk dat "iedere aarzeling voor een stevig klimaatbeleid onverantwoord is", aldus Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. In het VN-rapport, dat maandagochtend werd gepresenteerd, wordt geconcludeerd dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

"Sceptici die dit steeds in twijfel trokken, zijn hiermee alle argumenten uit handen geslagen", aldus Nijpels. "De partijen die onderhandelen over een nieuwe regering moeten snel met een stevige aanpak komen. Ik roep ze nogmaals op niet te dralen met het nemen van onvermijdelijke besluiten."

Het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord monitort de uitvoering van het klimaatakkoord. Voorzitter Nijpels roept het kabinet geregeld op vaart te maken met maatregelen. Volgens het VN-klimaatpanel IPCC kan de opwarming van de aarde nog onder de 1,5 graden worden gehouden met een scherpe verlaging van de uitstoot. Nijpels: "Landen als Duitsland, Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië leggen de lat al hoger en scherpen hun beleid al aan. Nederland mag en kan niet achterblijven."

Nieuws

Meest gelezen

menu