Een derde twee jaar na ontslag nog thuis

Een derde twee jaar na ontslag nog thuis ANP

Een op de drie werknemers die door een faillissement hun baan verliezen zit twee jaar later nog thuis. In 2013 raakten 68.000 mensen werkloos door faillissementsontslag. Twee derde had in de loop van vorig jaar weer een baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De helft van de ontslagen werknemers kon binnen een halfjaar al aan de bak. Vooral werknemers in de horeca en in de informatie- en communicatiebranche vonden snel elders emplooi. Mensen die in de financiële dienstverlening, verhuur en handel van onroerend goed werkten, kwamen het moeilijkst weer aan werk.

Van de 68.000 mensen die in 2013 hun baan zagen verdwijnen, werkten de meesten in de handel en de bouw. Ook in de zorg werden dat jaar veel mensen werkloos. Bij de ontslagen ging het meer om mannen (60 procent) dan om vrouwen (40 procent). De vrouwen die hun baan verloren vonden in doorsnee minder snel weer werk dan mannelijke lotgenoten. Een kwart van de ontslagen viel onder mensen jonger dan 30 jaar. Gemiddeld genomen gold: hoe ouder de werknemer, hoe langer het duurde voor er weer werk werd gevonden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu