Eerste Kamer stemt in met noodpakket voor stilgevallen economie

Eerste Kamer stemt in met noodpakket voor stilgevallen economie ANP

Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met het noodpakket van het kabinet om de ergste klappen van de coronacrisis voor de economie op te vangen. Net als in de Tweede Kamer gaven alle partijen hun zegen aan de maatregelen.

Veel maatregelen zijn al van kracht. Zo konden zzp'ers al eerder een aanvraag doen om hun weggevallen inkomen aan te vullen. Het loket voor bedrijven, die een tegemoetkoming voor hun loonkosten kunnen aanvragen, ging maandag open.

Het noodpakket kost de komende drie maanden naar verwachting 10 tot 20 miljard euro. Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft gezegd verdere maatregelen niet uit te sluiten.

Goedkeuring

Het kabinet hoefde niet te wachten op de goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer. Maar die moeten uiteindelijk wel instemmen en hebben dat nu beide gedaan.

Het was voor het eerst sinds 10 maart dat de Eerste Kamer weer bijeen was om te vergaderen. Net als bij de overburen van de Tweede Kamer zijn er allerlei maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Geen bezoekers

Zo wordt elke partij door maar één senator vertegenwoordigd, ook bij de stemmingen. Bezoekers zijn voorlopig niet welkom, met uitzondering van de pers. Het katheder werd na elke spreker schoongemaakt door een van de medewerkers van de senaat.

In de hal naast de zaal was de gang met een touw in tweeën gesplitst, zodat de pers en de politici voldoende afstand bewaren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu