Eerste jumbojet vertrokken van Twente Airport

Eerste jumbojet vertrokken van Twente Airport ANP

De eerste van zes jumbojets van Lufthansa is dinsdagmiddag vertrokken van Twente Airport. De zes Boeings stonden sinds afgelopen zomer op het terrein geparkeerd maar dreigden niet te mogen vertrekken omdat het vliegveld niet aan de veiligheidseisen voldeed.

De eerste Boeing 747 is rond 16.30 uur probleemloos vertrokken, zei Jan Schuring, directeur van het vliegveldterrein dinsdag. Afgelopen donderdag zou in Zwolle een kort geding dienen waarmee Twente Airport het vertrek van de vliegtuigen wilde afdwingen. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport kunnen dergelijke vliegtuigen wel op dit terrein landen, maar voldeed de landingsbaan niet aan de eisen voor vertrek. Met aanvullende maatregelen werd afgelopen week alsnog toestemming verleend. Zo vertrekken de vliegtuigen met een minimale hoeveelheid brandstof om ze lichter te maken.

De zes vliegtuigen waren afgelopen zomer mede door de coronacrisis overtallig geworden bij Lufthansa. Inmiddels zijn ze door de vliegmaatschappij verkocht. De voormalige luchtvaartbasis wordt gebruikt voor zakelijk en recreatief vliegverkeer en het testen van vliegtuigen en drones. Ook worden er vliegtuigen gesloopt. Het vertrek van het eerste vliegtuig werd stilgehouden om een oploop aan vliegtuigspotters te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu