Eigen Huis niet blij met opkoopregeling

ANP

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is niet te spreken over de proef met een opkoopregeling voor moeilijk verkoopbare huizen in het aardbevingsgebied in Groningen. ,,We hadden de regeling liever wat breder gezien", zegt woordvoerster Manon van Essen van VEH vrijdag.

De regeling is bedoeld voor huizen die minimaal een jaar te koop staan en waarvan de eigenaar een dringende, sociaal-economische reden heeft om te verhuizen. Maar voor die nijpende gevallen bestaat al een speciale commissie, de Commissie Bijzondere Situaties. ,,Wij vinden dat er ook een regeling moet zijn voor de 'gewone' Groninger, die zich nu gevangen voelt in zijn eigen huis en er graag weg wil, maar die geen dwingende reden heeft om te verhuizen", aldus Van Essen.

Tweede bezwaarpunt van VEH is dat Alders niet aangeeft wat er gebeurt als de proef met de opkoopregeling afloopt. ,,We missen perspectief. Wat gaat er gebeuren als de proef slaagt?", vraagt Van Essen zich af.

NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft voor de regeling, die 2 mei ingaat, 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarvan kunnen rond de vijftig huizen worden opgekocht. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders. Incidenteel kocht de NAM al woningen op na advies van de Commissie Bijzondere Situaties.

De aankoop zal zijn tegen 95 procent van de taxatieprijs. Is een bewoner het niet eens met de taxatie, dan volgt een tweede taxatie en eventueel een derde. Twee derde van het beschikbare budget is voor woningen tot twee ton en de rest voor boven die prijs. Na aankoop verkoopt de NAM de woningen weer door. De opbrengsten kunnen dan opnieuw worden gebruikt voor de regeling.

Nieuws

Meest gelezen

menu