Eis: 10 jaar cel en tbs bomaanslag Wormer

Eis: 10 jaar cel en tbs bomaanslag Wormer ANP

De 27-jarige Milco G. uit Purmerend krijgt wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het plegen van een bomaanslag op een woonboot in Wormer. Als de rechtbank G. niet veroordeelt tot tbs, dan moet twintig jaar gevangenisstraf worden opgelegd, aldus de aanklaagster vrijdag in de rechtbank in Alkmaar.

Bij de aanslag op 13 april vorig jaar kwam de 53-jarige Frenk Roemahroeson om het leven. Zijn vriendin Monique van den Burg (51) raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op. Voor de rechtbank schetste zij vrijdag hoe de aanslag - twee weken voor het geplande huwelijk van de twee - haar geestelijk en lichamelijk heeft verminkt. Ze verloor de liefde van haar leven, werd aan een oog blind en kan nauwelijks meer werken. Bij elkaar eiste ze ruim 470.000 euro aan schadevergoeding van G.

Die heeft sinds zijn aanhouding eind april vorig jaar zijn kaken stijf op elkaar gehouden. Tijdens een observatieonderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) weigerde hij mee te werken. Vrijdag doorbrak de voormalige student scheikunde na bijna een jaar deels zijn stilzwijgen en gaf hij toe wat het OM al vermoedde: hij had zich vergist in de boot.

Ongeloofwaardig

Met de zelfgemaakte bommen - twee stuks, waarvan eentje explodeerde - had hij naar eigen zeggen de woonboot willen beschadigen van een man die in het verleden zijn zusje zou hebben verkracht. Het was niet de bedoeling dat er slachtoffers zouden vallen, zei hij vrijdag.

De aanklaagster geloofde daar niets van. Volgens haar lokte G. de slachtoffers eerst naar buiten en stak hij vervolgens de lont van de eerste bom aan ,,zodat ze ernaartoe zouden komen". Zijn verklaring dat hij daarna zei ,,dat ze moesten wegwezen", noemde ze ongeloofwaardig.

Persoonlijkheidsstoornis

Volgens haar heeft het PBC ook zonder de medewerking van G. kunnen vaststellen dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Terugkeer in de samenleving zonder behandeling noemde zij onverantwoord.

De verdediging vond zowel de eis als de schadeclaim te hoog. De uitspraak is op 8 april.

Nieuws

Meest gelezen

menu