El Bakraoui schond voorwaarden vrijlating

El Bakraoui schond voorwaarden vrijlating ANP

Khalid El Bakraoui, de man die zichzelf dinsdag opblies in de Brusselse metro, had verscheidene malen zijn voorwaarden voor voorlopige vrijlating geschonden en justitie had sinds 22 oktober 2015 niets meer van hem gehoord. Dat heeft de procureur des Konings van Bergen, Christian Henry, donderdag bevestigd.

Khalid El Bakraoui werd in 2011 veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewapende overval die hij in 2009 gepleegd had. In maart 2013 werd hij onder elektronisch toezicht gehouden en op 19 december van dat jaar werd hij vrijgelaten onder voorwaarden.

Op 13 mei 2015 werd El Bakraoui door de Brusselse politie tegenhouden na een verkeersovertreding. Hij was in de verkeerde richting een eenrichtingsstraat ingereden. Uit de identiteitscontrole door de politie bleek dat El Bakraoui's passagier een ex-gedetineerde was. El Bakraoui overtrad daarmee een van de acht voorwaarden van zijn vrijlating. Hij mocht namelijk niet in contact komen met (ex-)gedetineerden.

Schending

Het parket van Bergen is daarna op de hoogte gebracht van de schending van de voorwaarden en vroeg de intrekking van de voorlopige vrijlating van El Bakraoui. Volgens procureur Henry weigerde de strafuitvoeringsrechtbank die echter in te trekken omdat El Bakraoui de andere voorwaarden strikt had nageleefd en regelmatig langskwam ter controle.

Sinds oktober 2015 kwam El Bakraoui echter niet meer opdagen op zijn afspraken met de justitieassistent. Hij werd daarom opgeroepen om op 28 januari voor de rechtbank van Bergen te verschijnen. Toen hij niet kwam, werd zijn voorlopige vrijlating automatisch ingetrokken. Hij werd echter niet meer gevat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu