Emmen blij: Bouwgigant VolkerWessels komt met opleidingscentrum in Schoonebeek

Bouwreus VolkerWessels gaat zijn opleidingscentrum vestigen in Schoonebeek. Het is de bedoeling dat er per jaar honderden mensen worden opgeleid en bijgeschoold.

Het terrein waar VolkerWessels haar opleidingscentrum gaat vestigen.

Het terrein waar VolkerWessels haar opleidingscentrum gaat vestigen. Foto: DvhN

VolkerWessels behoort met 120 dochterondernemingen en pakweg 17.000 werknemers tot de grotere bedrijven van Nederland. Begin dit jaar werd Hans Boers (64), voormalig rector van het Carmelcollege in Emmen, in dienst genomen. Zijn opdracht is het oprichten van een bedrijfsvakschool voor het concern.

Inmiddels is de plek waar dit gaat gebeuren bekend: een terrein naast de DSM op bedrijvenpark De Vierslagen in Schoonebeek. Boers verwacht dat de eerste lessen volgende maand al beginnen. VolkerWessels heeft nu nog geen eigen bedrijfsopleidingscentrum. Wel zijn er dochterondernemingen die zo’n voorziening hebben. De bedoeling is dat alle vakopleidingen binnen het concern naar Schoonebeek gaan.

Twee groepen

Met het initiatief richt VolkerWessels zich op twee groepen: werknemers en toekomstige werknemers. ,,Personeelsleden kunnen in Schoonebeek terecht voor extra scholing. Op hun eigen vakgebied, maar je kunt je ook voorstellen dat er mensen zijn die zich ook graag ergens anders in willen specialiseren’’, verduidelijkt Boers.

Het gaat dan in eerste instantie om elektrotechniek en om gas, water, warmte, telefonie, spoor en verkeersinstallaties. Het concern juicht dit toe, want hierdoor krijgt het personeel dat voor meer verschillende werkzaamheden inzetbaar is. „Ook komen er opleidingen voor werkvoorbereiders en projectleiders. Hiervoor komen ook medewerkers in aanmerking die graag door willen groeien.”

Mensen vanaf 18 jaar

De andere poot van het opleidingscentrum is een traject van een jaar voor mensen die elektromonteur willen worden. ,,Het gaat hierbij om een werkleertraject van een jaar. Leerlingen gaan per week vier dagen aan het werk en een dag per week naar school. Wie naar behoren presteert krijgt aan het eind van dat jaar een officieel mbo-diploma en een baan. Leerlingen krijgen tijdens hun opleiding salaris en de volledige opleiding wordt betaald door VolkerWessels.’’

Het concern zet extra in op opleiding omdat er een grote behoefte bestaat aan vakmensen. Behalve aan specifieke kennis en vaardigheden wordt aandacht besteed aan presentatie. De opleiding voor nieuwkomers is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar. ,,Vooropleiding is minder belangrijk dan de wil om er iets van te maken. Het biedt dus ook kansen aan jongeren die eerder de boot hebben gemist’’, zegt Boers.

De lessen worden gegeven door ervaren vakmensen, onder meer van het Drenthe College, een mbo-opleiding. Het bedrijf Workforce in Emmen neemt de selectie van de cursisten voor zijn rekening.

‘Mooie kansen voor de regio’

VolkerWessels koos voor Zuidoost-Drenthe omdat in deze regio naar verwachting relatief veel mensen zijn die een bedrijfsopleiding voor elektromonteur willen volgen. Daarna is het mogelijk om te kiezen voor verdere specialisatie. Voor liefhebbers die op grote afstand van Schoonebeek wonen, wordt maatwerk verricht. ,,Dan kun je denken aan meerdere dagen les achter elkaar, met een of meer overnachtingen in een hotel.’’

Het terrein in Schoonebeek ligt aan de Industrieweg en werd eerder door KWS gebruikt als opslagruimte. KWS is een van de vele dochterondernemingen van VolkerWessels. Onlangs zijn er op het perceel twee grote loodsen geplaatst waarin praktijklessen worden gegeven. Binnen afzienbare tijd verrijst er een gebouw voor de theorielessen.

De gemeente is blij met de ontwikkelingen. ,,Dit biedt mooie kansen voor de regio en voor de ontwikkeling van vakmensen’’, reageert Guido Rink, wethouder economische zaken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu