'Enorme hongersnood dreigt in Jemen'

'Enorme hongersnood dreigt in Jemen' ANP

De voedseltekorten in het door oorlog geteisterde Jemen nemen steeds ernstiger vormen aan. Daarvoor waarschuwt Oxfam Novib. Nu ook banken zich terugtrekken uit het land, dreigen voedselimporteurs in het Arabische land in de problemen te komen. Kredietverstrekkers zien het bovendien steeds minder zitten om geld uit te lenen aan arme gezinnen. Daardoor dreigt hongersnood voor miljoenen Jemenieten, aldus Oxfam donderdag.

De hulporganisatie somt cijfers op die duidelijk maken dat Jemen totaal afhankelijk is van het buitenland: 90 procent van het voedsel wordt geïmporteerd en ruim 21 miljoen mensen (82 procent van de totale bevolking) zijn aangewezen op hulp van buitenaf.

Door de oorlog tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger, dat wordt geholpen door een coalitie van Arabische landen, is het land niet alleen fysiek op veel plaatsen verwoest. Ook financieel zit Jemen aan de grond. Internationaal is daar maar weinig aandacht voor, stelt Oxfam Novib vast. Van het geld dat dit jaar nodig is voor humanitaire hulp, is volgens de organisatie nog maar 12 procent binnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu