FBI meldde Nederland achtergrond van broers

FBI meldde Nederland achtergrond van broers ANP

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft een paar dagen vóór de aanslagen in Brussel aan de Nederlandse politie informatie verstrekt over de criminele en radicale achtergrond van de aanslagplegers Ibrahim El Bakraoui en zijn broer Khalid. Dat gebeurde op 16 maart. Een dag later is hierover contact geweest tussen Nederland en de Belgische politiediensten.

Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur dinsdag aan de Tweede Kamer. De aanslagen gebeurden op 22 maart. De Belgische broers bliezen zichzelf op in respectievelijk de internationale luchthaven Zaventem en in een metrostel bij de halte Maalbeek.

De Amerikanen hadden van Ibrahim zijn criminele achtergrond gemeld en van Khalid zijn radicale en terroristische achtergrond. Van der Steur wil met de Amerikanen afspreken dat zij hun informatie over hun 'watchlist' beter delen. Nederland is van plan die lijst standaard te gaan raadplegen in verband met vermeende Syriëgangers, aldus de minister.

Schengen

Nederland kreeg vorige zomer met Ibrahim te maken omdat hij op 14 juli door Turkije was uitgezet naar Nederland en niet naar België. Dat gebeurde op zijn eigen verzoek. Volgens Van der Steur is dat mogelijk, omdat iemand uit een Schengenland mag terugkeren naar ieder land binnen die zone.

De Turken lichtten Nederland wel in over de uitzetting, maar dat gebeurde niet goed en werd niet opgemerkt. Ibrahim stond bovendien niet geregistreerd in de (internationale) opsporingssystemen. Vanaf Schiphol kon de Belg verder reizen. Het is niet bekend hoe lang hij in Nederland is gebleven en wanneer hij in België aankwam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu