FBI niet afzender informatie El Bakraoui

FBI niet afzender informatie El Bakraoui ANP

Niet de FBI stuurde Nederland informatie over de aanslagplegers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, maar een andere Amerikaanse opsporingsinstantie, de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD). Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur woensdag aan de Tweede Kamer. Er is een vergissing gemaakt omtrent de afzender.

,,De Nederlandse liaison op de ambassade in Washington heeft het bericht ontvangen van een andere grote Amerikaanse opsporingsinstantie, namelijk de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD). De liaison heeft deze informatie zoals te doen gebruikelijk zonder vermelding van de herkomst doorgestuurd aan de Nationale Politie. Vervolgens is in Nederland aangenomen dat de informatie afkomstig zou zijn van de FBI'', schrijft Van der Steur.

De aanslagen waren op 22 maart, de informatie kwam voor die tijd.

Vergissing

Van der Steur berichtte de Kamer dinsdagmiddag dat op 16 maart een bericht van de FBI was gekomen. Het inhoud van het bericht op zich is niet anders dan hij dinsdag liet weten. Het bericht vermeldde dat de beide broers door de Belgische autoriteiten werden gezocht.

De vergissing over de afzender werd duidelijk na het Kamerdebat dinsdagavond over de aanslagen. De Kamer vroeg uit te zoeken waarom de FBI het bericht aan de Nederlandse politie stuurde. Deze vraag werd daarop uitgezet bij de politie. Van der Steur gaat nu uitzoeken waarom het NYPD de informatie aan Nederland verstrekte.

Verschil

Volgens een woordvoerder van de bewindsman is er geen verschil hoe er wordt aangekeken tegen de FBI en het NYPD. De statuur van de afzender heeft geen rol gespeeld bij de ontvangers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu