Geen kolen meer in Nuon-centrale Eemshaven

Geen kolen meer in Nuon-centrale Eemshaven ANP

Energiebedrijf Nuon ziet definitief af van het gebruik van steenkolen en ook van biomassa in de centrale in de Groningse Eemshaven. Nuon onderzoekt bovendien - met de TU Delft - hoe de gascentrale voortaan is in te zetten zonder CO2-uitstoot.

De Magnum-centrale van Nuon in de Eemshaven ging open in 2013 en levert stroom aan het elektriciteitsnet. Het oorspronkelijke idee was een centrale die op verschillende brandstoffen kon draaien, dus ook biomassa, kolen en gas. Fase één was een gascentrale en later zou fase twee volgen: een kolenvergasser erbij. Tegen dat kolengebruik kwamen veel bezwaren van natuur- en milieuorganisaties. Er is toen besloten om fase twee uit te stellen en het voorlopig te houden bij een gascentrale.

Inmiddels ziet Nuon dus af van het gebruik van biomassa en kolen. In het onderzoek, dat nog op de tekentafel ligt, wordt gezocht naar een toekomst voor de centrale zonder CO2-uitstoot.

Het energiebedrijf krijgt een pluim van Greenpeace. Verstandig en hulde, reageert een woordvoerder. Essent, E.ON en Engie hebben ,,willens en wetens'' wél nieuwe kolencentrales gebouwd. Onverstandig, vindt Greenpeace, want in samenleving en politiek is daar geen enkel draagvlak meer voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu