Gestrande potvissen Texel zijn dood

Gestrande potvissen Texel zijn dood ANP

De vijf potvissen die op Texel waren gestrand, zijn dood. Dat hebben deskundigen woensdagochtend vastgesteld, meldde het ministerie van Economische Zaken.

Onderzoek moet uitwijzen waardoor de dieren zijn overleden. Daarna worden ze geruimd. Het kan nog wel enkele dagen duren voordat het opruimwerk begint.

De dieren werden dinsdag aan het eind van de middag ontdekt. Op beelden was te zien dat een aantal in ondiep water lag te spartelen.

Noodverordening

Vanwege onder meer het weer en de duisternis was het daarna echter niet mogelijk de potvissen te redden of ze te verplaatsen zonder dat ze letsel zouden oplopen. Reddingspogingen werden rond middernacht gestaakt.

RTV Noord-Holland meldde dinsdagavond al dat reeds twee potvissen waren doodgegaan. Dat kon het ministerie niet bevestigen.

Na de stranding werd door de burgemeester van Texel een noodverordening afgekondigd. Het strand werd bewaakt, om nieuwsgierige mensen op afstand te houden. Ook trad een speciaal protocol in werking waarbij het ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk is voor de uitvoering. Een element daarin is dat een reddingsactie geen zin meer heeft als een levende walvis al twaalf uur op het strand ligt.

Nieuws

menu