Geuzenpenning 2016 naar redders van MOAS

Geuzenpenning 2016 naar redders van MOAS ANP

De Geuzenpenning voor 2016 gaat naar Migrant Offshore Aid Station (MOAS), een particuliere organisatie die op zee naar schepen in nood speurt en vluchtelingen redt. Dit heeft de Stichting Geuzenpenning donderdag bekendgemaakt. De onderscheiding wordt op 14 maart uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen.

De Stichting Geuzenpenning is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. Met de Geuzenpenning worden hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten geëerd.

MOAS heeft met zijn schip Phoenix duizenden bootvluchtelingen gered van de verdrinkingsdood in de Middellandse Zee. De organisatie is in 2013 opgericht na een oproep van paus Franciscus. Ook een dringend appel van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zette MOAS aan tot daden. Het motto van MOAS is ,,Every life matters'' (Elk leven doet er toe). ,,Niemand verdient het om op zee te sterven'', aldus MOAS-directeur Martin Xuereb.

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan onder meer ex-president Václav Havel van achtereenvolgens Tsjechoslowakije en Tsjechië, de Colombiaanse politica Ingrid Batancourt en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Gevlucht
menu