Giftige bontkragen maar NVWA kan niks

Giftige bontkragen maar NVWA kan niks ANP

In de bontkragen van sommige kinderjassen zitten grote hoeveelheden giftige stoffen. Het gaat om het kankerverwekkende formaldehyde en hormoonverstorende ethoxylaten, blijkt uit onderzoek in opdracht van Tv-programma Kassa en dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren. De Nederlands Voedsel-en Warenautoriteit kan evenwel vooralsnog niets uitrichten tegen de bontkragen.

,,De risico's zijn niet zo dat er nu ingegrepen wordt'', aldus woordvoerder Benno Bruggink van de NVWA zaterdagavond in de uitzending van het programma. De toezichthouder is gebonden aan regels en moet vooral kijken naar wat de risico's zijn van producten. Pas als die zijn vastgesteld en de normen worden overschreden kan iets uit de handel worden gehaald. ,,Het probleem is niet zozeer wat er in zit maar wat er vanaf komt'', aldus Bruggink.

Zes kinderjasjes van bekende merken als Canada Goose, Versano, Woolrich, Nickelson en Airforce werden door een Duits instituut onder de loep genomen. Het bont van die jassen komt van wasbeerhonden en coyotes. Formaldehyde en ethoxylaten worden gebruikt om bont chemisch te reinigen, conserveren en verven.

Ernstige gevaren

Bont voor Dieren zegt dat de resultaten er niet om liegen en dat het opnieuw laat zien dat het productieproces van bont ernstige gevaren voor de volksgezondheid met zich meebrengt.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven gaat Kamervragen stellen. ,,Dit kan echt niet'', zei hij in de uitzending. De bal ligt volgens hem nu nadrukkelijk bij de politiek omdat de NVWA zich aan regels moet houden. Alleen de politiek kan die regels aanpassen.

Nieuws

Meest gelezen

menu