Grafschenners Urk vermoedelijk jonge kinderen

Foto: ANP Foto: "Koen van Weel"

De vandalen die woensdag op Urk acht graven hebben geschonden, zijn vermoedelijk kinderen van onder de 12 jaar. De politie komt tot deze conclusie op basis van camerabeelden, zegt een woordvoerder.

Om wie het precies gaat, wordt nog uitgezocht. Aangezien het gaat om kinderen onder de 12 jaar, mogen de beelden niet zomaar worden verspreid. Daarom wordt intern bekeken of er mensen zijn die de kinderen herkennen. Om hoeveel kinderen het gaat, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Als het inderdaad gaat om zulke jonge kinderen, dan kunnen ze niet worden vervolgd, vertelt de woordvoerder. Wel kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Grote schade

De schade aan de graven is groot, meldde de politie eerder. De daders vernielden afdekplaten en kettingen en gooiden bloempotten kapot. Volgens de politie sloegen de vandalen toe tussen 17.00 en 18.00 uur. Op het kerkhof was toen geen personeel meer aanwezig.

Omroep Flevoland meldde dat de emoties hoog opliepen bij nabestaanden die poolshoogte gingen nemen. Urker burgemeester Ineke Bakker zei dat de grafschennis "buiten alle proporties" is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu