Grote belangstelling voor handelsmissie Cuba

Grote belangstelling voor handelsmissie Cuba ANP

Bij het bedrijfsleven bestaat grote belangstelling voor de handel met Cuba. Een handelsmissie waarmee minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) zondag richting Havana vertrekt telt 77 bedrijven en organisaties.

,,Nederland is vanouds een sterke economische partner", aldus de bewindsvrouw in een verklaring. Het aanhalen van de banden is mogelijk geworden door de normalisering van de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten vorig jaar augustus.

In mei was minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ook al op Cuba. Een maand eerder sprak premier Mark Rutte in Panama al met de Cubaanse president Raul Castro. En begin 2014 was Frans Timmermans de eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken die het land bezocht waar de communisten nog steeds alleen regeren.

Samenwerking

Koenders sloot een reeks overeenkomsten voor samenwerking. Nederland ging Cuba kennis leveren op het gebied van onder meer landbouw, watermanagement, luchthavenveiligheid en gezondheidszorg.

Met een export van 107 miljoen euro en import van 120 miljoen euro is ons land de tweede handelspartner in Europa van Cuba. Ploumen hoopt dat de meereizende bedrijven en organisaties ,,hun netwerk versterken en uitbreiden en kansen ontdekken voor samenwerking".

Met Ploumen reizen onder meer vertegenwoordigers van Philips, Unilever en Heineken mee. Ook bedrijven uit Sint-Maarten, Aruba en Curaçao nemen deel aan de missie. Maar ook mensen van het Wereld Natuur Fonds en het Residentieorkest zitten in het gevolg.

Nieuws

Meest gelezen

menu