Hele voetbalwereld rouwt om overleden 'genie'

Hele voetbalwereld rouwt om overleden 'genie' ANP

Van Romário tot Lionel Messi, van Wesley Sneijder tot Andrés Iniesta en van Thierry Henry tot Diego Maradona: de hele voetbalwereld rouwt om Johan Cruijff. De bekendste Nederlandse voetballer ooit overleed donderdag op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Het leidde tot een schokgolf over de wereld.

,,De hemel heeft een nieuwe spelmaker'', schrijft Toni Kroos, de Duitse middenvelder van Real Madrid. Anderen omschrijven Cruijff als een genie en de koning van het voetbal. ,,Ik denk dat niemand het spel meer heeft beïnvloed dan hij'', zei Vincent Kompany, de aanvoerder van het Belgische elftal.

De spelers van het Nederlands elftal hoorden donderdag na de laatste training voor de oefeninterland tegen Frankrijk van het overlijden van Cruijff. Het leidde tot een schok in het spelershotel in Noordwijk. ,,Iedereen was down'', vertelde Wesley Sneijder. De KNVB heeft besloten de confrontatie met Frankrijk vrijdag in de veertiende minuut stil te leggen om Cruijff te herdenken.

Alkmaar

In Alkmaar gebeurde dat donderdag al tijdens de oefenwedstrijd tussen AZ en Almere City FC. Het nieuws over de dood van Cruijff sijpelde gedurende de eerste helft door. Beide clubs besloten voor aanvang van de tweede helft een minuut stilte in acht te nemen. De oefenwedstrijd van Ajax tegen Telstar werd in de tweede helft gestaakt toen het schokkende nieuws naar buiten kwam.

Bij veel voetbalclubs zijn de vlaggen halfstok gehangen, onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Barcelona. Bij een standbeeld van Cruijff bij stadion Camp Nou werden bloemen gelegd én lolly's, die 'El Salvador' at toen hij vanwege hartproblemen was gestopt met roken. Via de sociale media roepen fans intussen op de stadions van Ajax en Barcelona te vernoemen naar Cruijff. Onduidelijk is nog waar en wanneer de uitvaart van de overleden oud-topvoetballer is.

Nieuws

Meest gelezen

menu