Herhaalrecept wordt zonder pardon goedgekeurd, maar onnodige medicatie slikken is niet zonder risico. 'Medicijnen zijn geen snoepjes'

Nierschade, een leveraandoening of ernstige knieproblemen: allemaal gevolgen van onnodig gebruik van ooit voorgeschreven geneesmiddelen. Mensen blijven volgens Patiëntenfederatie Nederland geregeld medicijnen doorslikken zonder daar ooit nog over in gesprek te gaan met hun arts. Daarom pleit zij voor een jaarlijkse medicijnencheck bij de eigen huisarts.

Het zijn met name de 75-plussers die de meeste medicijnen gebruiken, maar zij lopen meteen ook de meeste risico’s bij langdurig gebruik. „Ons lichaam verandert als het ouder wordt. Als je daar de dosis van je medicatie niet op aanpast, kun je daar veel last van krijgen.”

Het zijn met name de 75-plussers die de meeste medicijnen gebruiken, maar zij lopen meteen ook de meeste risico’s bij langdurig gebruik. „Ons lichaam verandert als het ouder wordt. Als je daar de dosis van je medicatie niet op aanpast, kun je daar veel last van krijgen.” Foto: Shutterstock

De 53-jarige Helga uit Groningen gebruikt nu zo’n vijftien jaar antidepressiva, vanwege een angststoornis die toen door de psychiater werd vastgesteld. Sindsdien bestelt ze herhaalrecept na herhaalrecept bij de huisarts zonder dat iemand haar vraagt of ze de medicijnen eigenlijk nog wel nodig heeft. „Het is best schrikbarend als je erover nadenkt dat je telkens weer om een herhaalrecept kunt vragen. En dat je dit zonder pardon al vijftien jaar krijgt goedgekeurd.”

Vaak onnodig medicijngebruik

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's