Het marineschip Karel Doorman vaart naar de Cariben om te helpen bij de bestrijding van het coronavirus

Marineschip Karel Doorman onderweg naar Cariben ANP

Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman is maandag vertrokken naar de Cariben, onder meer om het zorgstelsel op de Nederlandse eilanden te ondersteunen. Er bestaan grote zorgen over verspreiding van het coronavirus op de eilanden en de druk op de gezondheidszorg.

Dat de Karel Doorman richting de Cariben zou gaan, maakte minister van Defensie Ank Bijleveld donderdag al bekend. Het schip zal elf dagen onderweg zijn. De bemanning is van tevoren in quarantaine geweest.

Voor zorg voor coronapatiënten is het schip niet uitgerust, maar het kan wel op andere vlakken ondersteuning bieden. Zo gaat er een chirurgisch team mee, en een medisch team dat aan wal basiszorg kan verlenen. Ook kan er aan boord traumazorg worden geboden.

Kustwacht

Ook kan de bemanning worden ingezet om de kustwacht te ondersteunen, of te helpen de openbare orde te bewaken op de eilanden.

Het is niet de eerste keer dat Defensie hulp naar de Cariben stuurt in verband met de coronacrisis. Vorig weekend werd een deels mobiel ziekenhuis afgeleverd op Sint-Maarten, waarmee zes intensivecareplekken kunnen worden gecreëerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu