Historicus Cees Fasseur (77) overleden

Historicus Cees Fasseur (77) overleden ANP

Fasseur studeerde rechten en geschiedenis in Leiden en was daar een aantal jaren docent aan de universiteit. In 1977 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Overzeese Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1986 volgde aan dezelfde universiteit zijn benoeming tot gewoon hoogleraar Geschiedenis van Zuid-Oost Azië, in het bijzonder die van Indonesië. Fasseur werd geboren in Balikpapan, een havenstad op het eiland Borneo.

Naast zijn werk aan de Leidse universiteit werkte hij tevens bij het ministerie van Justitie. In de periode 20022006 was hij tevens raadsheer bij het gerechtshof Amsterdam.

Juliana

Fasseur schreef een reeks boeken over onder meer het koningshuis en over Indonesië. Aan zijn werken over Juliana en Wilhelmina dankte hij zijn bijnaam 'koninginnenbiograaf'.

Zijn bekendste werk behandelt het huwelijk tussen koningin Juliana en prins Bernhard. Onderdeel daarvan vormt de affaire rond Greet Hofmans, een alternatieve genezeres en handoplegster. Zij was negen jaar lang een vriendin en adviseur van koningin Juliana en was daarbij vaak op paleis Soestdijk. Haar aanwezigheid aan het hof leidde tot een crisis in het koningshuis die bekendstaat als de Greet Hofmans-affaire.

In 2014 verscheen Fasseurs laatste boek met de titel Eigen meester, niemands knecht. Hierin beschreef hij het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy, minister-president in de Tweede Wereldoorlog.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu