Hof: Nederland mag doorgaan met wapenexport naar Egypte

Hof: Nederland mag doorgaan met wapenexport naar Egypte ANP

Nederland mag doorgaan met de export van wapensystemen naar Egypte. Het gerechtshof in Den Haag wees de eis van enkele vredes- en mensenrechtenorganisaties af om de uitvoer van militaire goederen stop te zetten. De voorzieningenrechter was eerder al tot eenzelfde oordeel gekomen.

De eisers, waaronder PAX en Stop Wapenhandel, menen dat het regime in Egypte de wapens gebruikt om onder andere mensenrechtenactivisten, journalisten en politieke tegenstanders te onderdrukken. Net als de rechtbank, gaat ook het hof daar niet in mee. Er zouden onvoldoende aanwijzingen zijn dat de systemen bij de schending van mensenrechten zullen worden gebruikt.

Het gaat onder meer om de export van radar- en communicatiesystemen en bijbehorende apparatuur en diensten, die de Egyptische marine kan installeren op twee fregatten. De levering heeft een waarde van ruim 114 miljoen euro. De fregatten worden onder meer ingezet bij patrouilles, zoek- en reddingsoperaties, onderzeebootdetectie en humanitaire operaties, zo meldde de minister van Buitenlandse Zaken in de zomer van 2020 aan de Kamer toen de exportvergunning werd afgegeven.

Nieuws

menu