Hof: erfenis overleden stel op huwelijksreis niet verdelen

Hof: erfenis overleden stel op huwelijksreis niet verdelen ANP

Afwijken van het erfrecht mag zomaar niet. Dat oordeelt het gerechtshof in Den Haag in een zaak over wie recht heeft op de erfenis van een echtpaar dat in 2016 op huwelijksreis overleed. Omdat tijdens de vakantie op de Dominicaanse Republiek eerst de vrouw en daarna de man overleed aan voedselvergiftiging, is de familie van de man erfgenaam.

De rechtbank sprak begin vorig jaar van "een zeer uitzonderlijke situatie" en besloot dat de erfenis verdeeld moest worden over de twee families. Want als alleen de nabestaanden van de man alles zouden krijgen, zou dat indruisen "tegen het rechtsgevoel".

Maar het hof ziet dat anders. Dat vindt dat alleen bij "uitzonderlijke omstandigheden" afgeweken mag worden van het erfrecht en stelt dat in deze zaak daarvan geen sprake is. Het pasgetrouwde stel had geen kinderen en had ook geen testament opgesteld. Op het moment dat de vrouw overleed was volgens de wet de man haar erfgenaam. Toen niet lang daarna ook hij stierf, werd zijn familie erfgenaam.

"Het is niet uitzonderlijk dat de man en de vrouw mogelijk niet hadden nagedacht over het kort na elkaar overlijden en de juridische gevolgen daarvan", oordeelt het hof, dat het beginsel van rechtszekerheid van groot belang acht. "Dat het vermogen van de vrouw (via de nalatenschap van de man) terechtkomt bij de erfgenamen van de man", vindt het hof dan ook "niet onaanvaardbaar".

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu