Hoge Raad oordeelt over verbod motorclub Bandidos

Hoge Raad oordeelt over verbod motorclub Bandidos ANP

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in de cassatiezaak over het verbod op motorclub Bandidos. Het hof in Arnhem oordeelde in 2018 dat de Nederlandse tak verboden wordt, onder meer omdat de club geweld zou verheerlijken. Omdat het Openbaar Ministerie niet had gevraagd om een verbod van zelfstandige chapters, had het hof daar geen oordeel over gegeven. Het OM ging daarop in cassatie.

De advocaat-generaal (AG) had de Hoge Raad eerder al geadviseerd de zaak opnieuw te doen, volgens de AG kunnen namelijk niet alleen de Nederlandse tak maar ook het internationale gedeelte verboden worden. Het staat de Hoge Raad vrij dit advies over te nemen.

Het OM heeft de laatste jaren meerdere civiele rechtszaken tegen motorclubs aangespannen om ze verboden te krijgen. Er zijn zaken geweest tegen onder meer No Surrender, Hells Angels en Satudarah. De eerste zaak was tegen de Bandidos. De motorclubs vingen tot nu toe volledig of gedeeltelijk bot, maar de zaken lopen nog in beroep.

Bandidos Motorcycle Club vestigde zich in 2014 in Nederland en heeft zogeheten chapters in verschillende steden zoals Sittard, Nijmegen en Utrecht. De motorclub zou enkele tientallen leden hebben.

Nieuws

Meest gelezen

menu