Hoofdredactie NOS Sport per direct opgestapt. ‘Terugtreden is door uitkomsten onderzoek in stroomversnelling geraakt’

NOS Sport.

NOS Sport. ANP

De hoofdredactie van NOS Sport treedt per direct terug. Dat heeft de NOS-directie in goed onderling overleg met de leden van de hoofdredactie besloten, meldt de omroep in een persbericht.

Op korte termijn wordt een interim-hoofdredacteur aangesteld, die aanblijft totdat een nieuwe hoofdredacteur is geworven. Daarna wordt een nieuwe hoofdredactie samengesteld.

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) zei zaterdag, na een artikel in de Volkskrant over het grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, dat de hoofdredactie per direct moest opstappen.

Maarten Nooter vormde samen met adjunct-hoofdredacteuren Pim Marks, Selma Schuurman en Ewoud van Winsen de hoofdredactie van NOS Sport. Nooter werd in 2007 benoemd tot hoofdredacteur van NOS Sport.

Werksfeer zou al langer niet goed zijn

Het besluit volgt volgens de NOS op ‘berichten over een onveilig werkklimaat en grensoverschrijdend gedrag op de sportredactie’.

De werksfeer zou al langer niet goed zijn bij NOS Sport. Externe vertrouwenspersonen kregen de laatste periode meer dan honderd meldingen over misstanden. Dat ging over specifieke meldingen, maar ook over de cultuur die heerste op de redactie. Die zou te veel gericht zijn op resultaat en te weinig op de werknemers.

Algemeen directeur van de NOS Gerard Timmer: ,,Door de gesprekken die we de afgelopen dagen hebben gevoerd over de uitkomsten van de inventarisatie, is het eerder aangekondigde gefaseerde terugtreden in een stroomversnelling geraakt. Er breekt nu een fase aan waarin we gaan kijken wat de sportredactie op de korte termijn en in de toekomst nodig heeft.”

Tom Egbers

Onderzoek van de Volkskrant bevestigde dit weekend het beeld van een onveilig werkklimaat op de sportvloer. Zo kwam onder meer naar buiten dat presentator Tom Egbers zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend en intimiderend gedrag. Egbers heeft intussen zijn werkzaamheden als presentator bij NOS Sport tijdelijk neergelegd.

Zijn vrouw Janke Dekker is zondagavond per direct teruggetreden als voorzitter van Mores, het meldpunt ongewenste omgangsvormen voor de Nederlandse culturele en creatieve sector.

De NOS maakte donderdag zelf excuses aan melders van misstanden, waar vaak niets aan werd gedaan. Nadat de NOS dat meldde kwamen er veel verhalen los, onder anderen van journalist en oud-profwielrenster Marijn de Vries en presentatrice Aïcha Marghadi. Zij zijn allebei bij de NOS vertrokken.