ICC verklaart ex-vicepresident Congo schuldig

ICC verklaart ex-vicepresident Congo schuldig ANP

Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag hebben maandag de steenrijke Congolese zakenman, politicus en militieleider Jean-Pierre Bemba schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid. Bemba was als opdrachtgever verantwoordelijk voor wat zijn militieleden aanrichtten in het buurland de Centraal-Afrikaanse Republiek. De strafmaat wordt later bepaald.

Bemba was ooit vicepresident van Congo-Kinshasa en een machtig rivaal van president Joseph Kabila, die sinds begin 2001 Congo regeert.

Het ICC heeft hem ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor tal van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die werden gepleegd tussen oktober 2002 en maart 2003 door een militie van Bemba. Hij had een legertje naar Centraal-Afrika gestuurd om daar te helpen een poging tot staatsgreep neer te slaan.

Misdaden

De advocaten van Bemba hebben aangevoerd dat de losgeslagen strijders niet meer onder bevel van Bemba stonden toen ze de misdaden begingen. Ze trokken op met Centraal-Afrikaanse troepen en luisterden niet meer naar Bemba.

Hij werd in 2008 in België aangehouden en uitgeleverd aan het ICC in Den Haag. Het proces begon eind 2010 en duurde vier jaar. De zaak tegen Bemba is een van de vele van het hof waarbij het ICC traagheid wordt verweten. De feiten waar de rechter maandag over oordeelde, zijn veertien jaar oud. Sindsdien zijn er in de CAR nog veel meer bloedige conflicten geweest. In Congo wordt het ICC ervan verdacht president Kabila te hebben geholpen door diens rivaal Bemba uit te schakelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu