In de geest van grondlegger Piet zegt de volgende generatie Steenkamp: 'Het CDA is niet verloren'

Bijna 50 jaar geleden legde Piet Steenkamp het fundament voor het CDA. Nu heeft die partij het moeilijk. Hoe zien de zoon en kleinzoons van Piet, trouwe CDA’ers, zijn erfenis en de toekomst?

Zoon Thomas Steenkamp sr. en de kleinzonen Joris Steenkamp en Thomas Steenkamp jr. voor het portret van CDA-oprichter Piet Steenkamp.

Zoon Thomas Steenkamp sr. en de kleinzonen Joris Steenkamp en Thomas Steenkamp jr. voor het portret van CDA-oprichter Piet Steenkamp. Foto: Daniel Niessen

Piet Steenkamp leest krantenkoppen voor, het is 1975. „De KVP jaagt schimmen na. De papieren tijgers van het CDA. Afscheid van de CDA-lijst. CDA-droom. Noodsprong. Geen CDA. Eindeloos. Herfst vol afscheid. Stuntwerk. Operette. Pre-requiem.” Hij kijkt een verslaggever aan. „Dat is zo het oordeel van een groot aandeel dagbladen over het CDA.” Het is 1975, en de fusiepartij die volgens hem nodig is om de toekomst van de confessionele partijen veilig te stellen, dreigt te mislukken. De partijvoorzitters van KVP, CHU en ARP worden het maar niet eens over de grondslagen van de nieuwe partij. Preciezer: wat de betekenis van het evangelie voor de politiek en politici zou moeten zijn.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's