'Inspectie moet UMC Utrecht doorlichten'

'Inspectie moet UMC Utrecht doorlichten' ANP

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht moet onder verscherpt toezicht worden geplaatst en van onder tot boven worden doorgelicht. Dat vindt VVD-Kamerlid Leendert de Lange. De Lange wil scherper toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat de fouten zich volgens hem opstapelen bij het UMC Utrecht. Woensdag meldde het onderzoeksprogramma Zembla dat bij zeker vijf dove kinderen het implantaat niet goed werd geplaatst.

Vier van hen hebben een hersteloperatie gekregen, een vijfde corrigerende ingreep staat in de planning. Volgens de uitzending kregen ouders te horen dat een ervaren chirurg de operatie zou doen, maar werd de ingreep in werkelijkheid uitgevoerd door een minder ervaren arts. Bovendien zouden de ouders geen voorgesprek hebben gehad met de behandelend arts.

Het UMCU erkent in een reactie dat ,,dingen niet goed zijn gegaan bij operaties en rond de intake. Dat vinden wij natuurlijk ongelofelijk vervelend en naar voor de kinderen.'' Het ziekenhuis zegt dat de operaties zijn verricht ,,onder supervisie'' van een ervaren arts, maar dat toezicht was niet voldoende. Volgens het UMCU zijn maatregelen op dit moment niet aan de orde, het ziekenhuis wacht een inspectie-onderzoek af.

Zembla

Zembla besteedde eind vorig jaar ook aandacht aan de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (kno) van het UMCU. De afdeling zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek. De fouten stapelen zich op bij het UMC Utrecht, dat is onacceptabel. Hier moeten heel snel dingen verbeteren, vindt de VVD.

Ook Patiëntenfederatie NPCF eist dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. ,,Verschrikkelijk. Dit had nooit mogen gebeuren. Een patiënt die planbare zorg krijgt, moet altijd vooraf zijn gezien door de dokter die hem of haar opereert'', zegt Dianda Veldman, directeur van NPCF. Volgens haar is dit het zoveelste bewijs dat het systeem met maximale vergoedingen per ziekenhuis niet werkt. ,,Het geld voor de zorg moet de patiënt volgen. Het moet niet zo zijn dat de patiënt naar een ander ziekenhuis moet omdat in het eigen ziekenhuis het plafond van een behandeling is bereikt'', stelt Veldman.

De belangenbehartiger roept de zorgverzekeraars ertoe op maatregelen te nemen om hier een eind aan te maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu