Inspectie onderzoekt sterfgevallen verpleeghuis Leeuwenhoek

Inspectie onderzoekt sterfgevallen verpleeghuis Leeuwenhoek ANP

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek naar het hoge aantal sterfgevallen in verpleeghuis Leeuwenhoek in Rotterdam en een mogelijke link met het coronavirus. De IGJ doet dat op verzoek van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), zei de bewindsman donderdag na de ministerraad.

NRC meldde eerder donderdag op basis van bronnen dat bijna de helft van de bewoners van het verpleeghuis de afgelopen drie weken is overleden, vermoedelijk aan corona. Na de eerste geconstateerde besmetting zou het verpleeghuis te weinig hebben gedaan om verdere verspreiding te voorkomen, zeggen de bronnen tegen NRC. Het verpleeghuis spreekt dit tegen.

De Jonge noemt de signalen "serieus" maar vindt het moeilijk te zeggen of de hygiënemaatregelen onvoldoende zijn opgevolgd in het verpleeghuis. Het is zaak eerst "de feiten in kaart te brengen voor we tot die conclusies komen", vindt de minister. Maar "de signalen zijn serieus genoeg om te willen weten wat hier aan de hand is", voegt hij eraan toe.

Het is de eerste keer dat de IGJ een specifiek verpleeghuis onder de loep neemt in verband met vermoedelijke coronadoden, zegt De Jonge. "Ja, omdat hier die signalen ook spelen." Maar hij wil nog niet op het werk van de Inspectie vooruitlopen. "Ik weet niet of het zo is. Ik heb op voorhand geen aanleiding om te veronderstellen dat het zo is."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu