Jaarwisseling relatief rustig verlopen

Jaarwisseling relatief rustig verlopen ANP

De jaarwisseling is op de meeste plaatsen in Nederland zonder al te veel narigheid verlopen. Wel vielen er twee doden. In Haarlem overleed een 22-jarige man door steekpartij, in het Gelderse dorpje Hoenzadriel kwam een nog onbekende man om het leven bij een schietpartij. Vuurwerkdoden zijn er voor zover bekend niet dit jaar. Het Oogziekenhuis Rotterdam kreeg zeker twaalf patiënten binnen. De meeste verwondingen komen door legaal siervuurwerk. Veel slachtoffers staken het vuurwerk niet zelf af, maar waren omstander.

De website alarmeringen.nl meldt dat hulpdiensten, zoals politie, ambulance en brandweer het deze jaarwisseling minder druk hebben gehad dan eerdere jaren. Op oudejaarsdag gingen 3259 meldingen via het P2000-systeem uit, tegen 5262 vorig jaar. In de eerste tien uur van 2016 waren er 1714 meldingen, tegen 3211 op 1 januari 2014. Een verklaring voor de daling heeft een woordvoerder van de site niet.

In Veenendaal raakten twee inwoners ernstig gewond bij een brand in een seniorenflat en een twintigjarige Zaandammer raakte zwaargewond door een zelfgemaakte vuurwerkbom. Dat er relatief weinig slachtoffers en ongeregeldheden waren, is mogelijk mede te danken aan de vuurwerkshows die op steeds meer plaatsen in het land worden georganiseerd.

Vuurwerkvrij

Zo trok het vuurwerkevenement op en rond de Erasmusbrug in Rotterdam ruim 50.000 bezoekers. Nog eens 2,5 miljoen mensen volgden het via RTL4. De vuurwerkvrije zone in de binnenstad van Hilversum heeft volgens burgemeester Pieter Broertjes gewerkt. De gemeente organiseerde voor het derde opeenvolgende jaar een eigen vuurwerkevenement: ,,Minstens zo mooi en vrolijk makend. Dit lijkt me toch het model voor de toekomst.''

Ook dit jaar zijn weer hulpverleners belaagd met vuurwerk, onder meer in het Brabantse Oss. Drie mannen tussen dertig en veertig jaar zijn opgepakt nadat ze in een groep van zeker twaalf mensen agenten sloegen en bekogelden.

Drank

In Den Haag reed een 25-jarige dronken automobilist in op een groepje mensen. Twee mensen moesten naar het ziekenhuis. Er zou geen opzet in het spel zijn geweest, maar drank des te meer. De automobilist, een beginnend bestuurder, had ruim zes keer meer alcohol gedronken dan toegestaan. In Utrecht raakten twee jongens van achttien jaar zwaargewond toen ze van een balkon op de tweede etage vielen tijdens een oud en nieuw-feestje.

Aan de 139 nieuwjaarsduiken in Nederland deden meer dan 51.000 mensen mee. De traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen had met 10.000 mensen zonder koudwatervrees de meeste deelnemers. Voor zover bekend waren er nergens incidenten als onderkoeling of andere zaken waarbij EHBO nodig was.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu