Jakhals gezien op Veluwe

Jakhals gezien op Veluwe ANP

De jakhals is mogelijk opgedoken in Nederland. Een speciale camera heeft de zogeheten goudjakhals op 19 februari geregistreerd op de Veluwe. De universiteit in Wageningen heeft dat maandag bekendgemaakt. Het zou de eerste jakhals in Nederland zijn.

De foto's zijn naar enkele tientallen deskundigen in Europa gestuurd. Zeven van hen hebben geantwoord, en zij bevestigen allemaal dat het echt een jakhals is. ,,De beelden zijn van dusdanige kwaliteit dat het erg duidelijk is. Een jakhals is kleiner dan een wolf en groter dan een vos. De kleur van de vacht komt overeen, de hoogte van het dier, de vorm van de kop, de oren en de staart'', zegt ecoloog Edgar van der Grift.

De goudjakhals of goudwolf komt normaal gesproken voor in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en op de Balkan. De laatste jaren migreert de jakhals richting West- en Noord-Europa. Zo is hij opgedoken in Duitsland, Denemarken en de Baltische staten. Het is niet bekend waardoor dat komt. Misschien heeft klimaatverandering er iets mee te maken. Maar het kan ook zijn dat hun aantallen in Zuid- en Zuidoost-Europa toenemen en dat ze hier nieuw leefgebied zoeken.

Ongevaarlijk

De goudjakhals eet hazen, konijnen, knaagdieren, reptielen, vogels, eieren, fruit en afval. Hij leeft in steppen, bossen en moerassen, maar zou ook naar steden kunnen gaan op zoek naar voedsel. Voor mensen is hij niet gevaarlijk. ,,Hij leeft 's nachts en is heel teruggetrokken. Als hij zich bedreigd voelt, zal hij zich uit de voeten maken. Je kunt dus over de Veluwe blijven wandelen, misschien dat je hem dan ziet'', aldus Van der Grift.

Het is nog niet bekend hoe de jakhals naar Nederland is gekomen. Mogelijk is hij ontsnapt of uitgezet, maar het kan ook zijn dat hij zelf naar Nederland is gewandeld.

De universiteit wil niet zeggen waar de jakhals precies is waargenomen. De onderzoekers zijn nog op zoek naar DNA-sporen, zoals haren of uitwerpselen, om te bevestigen dat het een jakhals is. Ze willen niet dat pottenkijkers dat verstoren. Bovendien ziet de eigenaar van het terrein openbaarmaking niet zitten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu