Jeeps brengen Vrijheidsvuur door het land

Jeeps brengen Vrijheidsvuur door het land ANP

Jeeps en andere historische legervoertuigen hebben maandagavond in Wageningen het Vrijheidsvuur opgehaald. De brandende fakkels worden naar de dertien steden gebracht waar een Bevrijdingsfestival zou worden gehouden. Die festivals gaan wegens de maatregelen tegen het coronavirus niet door.

Kort voor middernacht moeten alle fakkels op de plaats van bestemming zijn. Om middernacht, als Bevrijdingsdag begint, wordt de vrijheidsvlam overal aangestoken.

In Hotel De Wereld in Wageningen is in mei 1945 onderhandeld over de capitulatie van de Duitse bezetters. Sindsdien heet Wageningen ook wel Stad der Bevrijding. Het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen zou een groot feest worden, maar dat gaat vanwege de coronacrisis ook niet door. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) is wel in Wageningen om op "het nationale moment van saamhorigheid" de vlam aan te steken.

De vuurceremonie is te volgen via internet en Omroep Gelderland. Om 23.45 uur verzorgt de NOS een rechtstreekse uitzending. Het centrum van Wageningen is afgesloten om te voorkomen dat er toch publiek komt.

Nieuws

Meest gelezen

menu