Jeugdzorgmedewerkers elke dag bedreigd. 'Als iets met haar kleinzoon zou gebeuren, zou ze mij persoonlijk doodschieten'

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie. Foto: Rade Nugroho|Unsplash

Beledigingen, doodsbedreigingen en soms regelrecht geweld zijn steeds vaker dagelijkse praktijk voor jeugdzorgmedewerkers. Driekwart kreeg het afgelopen jaar te maken met agressie en geweld van boze cliënten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van arbeidsmarktfonds FCB. Sinds 2020 loopt dit aantal steeds verder op. Branchevereniging Jeugdzorg Nederland maakt zich grote zorgen.

Het kantoor van jeugdhulporganisatie William Schrikker Groep in Arnhem is niet zomaar te vinden. Zo hangt er nergens een bordje naast de toegangsdeur en ontbreekt een deurbel. Het blijkt een bewuste keuze. Jeugdzorgmedewerker John* die uiteindelijk de deur opent, legt uit: „Als je als cliënt of familie verhaal wil halen, weet je niet waar je moet zijn. Dit draagt bij aan onze eigen veiligheid.”

Niet alleen is het kantoor van de jeugdhulpaanbieder nagenoeg onvindbaar maar voor hun eigen veiligheid rijden sommige jeugdwerkers inmiddels ook rond met een geheim kenteken. Ze werken ook steeds vaker onder een schuilnaam. John: „Helaas is dit inderdaad soms nodig. Met name als het gaat om gedwongen jeugdzorg opgelegd door een rechter.” Volgens John, die nu 17 jaar werkzaam is in de jeugdzorg, neemt de agressie richting medewerkers ieder jaar verder toe. „Je bent inmiddels meer bezig met het temperen van agressie van cliënten dan met je echte werk. Tot een paar jaar geleden was dat meer in balans.”

Met zijn hele gezin onderduiken

Dat merkt ook jeugdwerker Jeroen* die al 16 jaar voor dezelfde jeugdhulporganisatie werkt. Zo’n beetje dagelijks wordt hij de laatste jaren uitgescholden en bedreigd. Ook met de dood. Een van zijn dieptepunten was toen hij met zijn hele gezin moest onderduiken afgelopen jaar. „Vanwege een vader die een gewelddadig verleden had. Hij was het niet eens met de beslissing van de rechter om zijn kinderen uit huis te plaatsen. En hij gaf mij daar de schuld van.” De vader zocht een collega van John thuis op. En aan de voordeur bedreigde hij hem met een mes. „Vervolgens liet hij mijn collega weten dat hij wist waar ik woonde.” Uit voorzorg vertrok Jeroen toen een week met vrouw en kinderen naar een vakantiepark.

Stijging

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's