'Jongeren hebben liever seks met niet-rokers'

'Jongeren hebben liever seks met niet-rokers' ANP

Jongeren willen liever geen relatie of seks met iemand die rookt. Dat melden de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij op basis van een enquête die ze hebben laten uitvoeren door I&O Research, aan de vooravond van Wereld Niet Roken Dag op 31 mei.

De helft van de jongeren is voor een totaalverbod op sigaretten. Ruim 8 op de 10 ondervraagden vinden het duurder maken van sigaretten een goed middel om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Ook denkt 71 procent dat prijsverhoging een stimulans is om te stoppen met roken. Roken heeft geen stoer imago, zegt 80 procent.

Ouders die hun kinderen willen overhalen om niet te roken, kunnen dit het beste doen door hier een rijbewijs (49 procent), auto (26 procent), meer vrijheid (22 procent) of een wereldreis (20 procent) tegenover te stellen.

De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij is een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Deze coalitie ijvert voor het opgroeien van een rookvrije generatie. Ze wijst erop dat stoppen met roken in deze tijd extra belangrijk is, omdat er sterke aanwijzingen zijn dat rokers een grotere kans hebben op complicaties van het coronavirus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu