Jort Kelder wint Pim Fortuyn Prijs

Jort Kelder wint Pim Fortuyn Prijs ANP

Programma- en opiniemaker Jort Kelder is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs. Dat heeft jurylid Joost Eerdmans vrijdag bekendgemaakt. De prijs is bedoeld voor opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord en taboes durven doorbreken.

Volgens de jury verdient Kelder de onderscheiding omdat hij "zich met verve mengt in het nationale debat. Hij probeert met flair, elegantie en inhoud een kritisch verhaal neer te zetten", met name over de coronamaatregelen. "Ten tijde van de lockdown brak hij als eerste publiekelijk een lans voor het overleven van de economie en een snelle lock-out." Kelder kreeg veel reacties op een uitspraak die hij deed bij Omrop Fryslân: "We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden. Op een gegeven moment moet er gewoon een belangenafweging komen: hoeveel economische schade is ons het redden van mensen die waarschijnlijk daarna binnen twee jaar waren doodgegaan waard?"

De winnaar werd niet zoals andere keren bekendgemaakt in Nieuwspoort, maar in verband met corona alleen online. Na de zomer is er alsnog een bijeenkomst in het Haagse nieuwscentrum met de winnaar, de andere genomineerden en oud-winnaars. Ze debatteren dan over de rol van de media in coronatijd.

Wisselbokaal

Als zesde winnaar krijgt Kelder een wisselbokaal. De jury bestond naast Eerdmans uit Simon Fortuyn, Leonard Ornstein en Rita Verdonk. Twee van hen, Fortuyn en Ornstein, overhandigen Kelder de bokaal vrijdagmiddag.

De andere genomineerden, die werden bekendgemaakt op 6 mei - de 18e sterfdag van Pim Fortuyn - waren columnist Arthur van Amerongen (Volkskrant, HP/De Tijd), radiopresentator Wieger Hemmer van het WNL-programma Opiniemakers op NPO Radio 1, psychiater en columnist Esther van Fenema (The Post Online en Café Weltschmertz) en wetenschapsfilosoof Maarten Boudry (Universiteit Gent, Bende van de Vooruitgang).

Vorig jaar ging de Pim Fortuyn Prijs naar de misdaadjournalisten John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu