Justitie breidt strafzaak tegen neef Taghi uit

Justitie breidt strafzaak tegen neef Taghi uit ANP

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen . (26), een verre neef van Ridouan Taghi, met een aantal extra verdenkingen uitgebreid. Het gaat om vermoede misdrijven die de recherche al eerder in onderzoek had. Het betreft het leidinggeven aan een criminele organisatie die de voorbereiding van moorden en zware mishandelingen tot doel had, het uitlokken van moord en het helen en stelen van voertuigen.

T. stond woensdag op een tussentijdse zitting terecht in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum.

Justitie maakte de uitbreiding van de strafzaak bekend aan het begin van de zitting. De rechtbank bepaalde dat T. ook voor de nieuwe verdenkingen in voorarrest moet blijven, maar wil de beide zaken uiteindelijk niet in één proces behandelen, omdat de afwikkeling van de moordzaak-Wiersum dan mogelijk te lang gaat duren.

Verdachte

T. werd vorig jaar november als verdachte van de moord op Wiersum aangehouden en zit sindsdien vast. Er zijn nog twee andere verdachten in de zaak. Volgens de rechtbank zijn er vooralsnog genoeg aanwijzingen dat T. medeplichtig is geweest aan de moord.

Wiersum werd op 18 september vorig jaar bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij was een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin hoofdverdachte.

Betrokkenheid

Anouar T. ontkent iedere betrokkenheid bij de moord op Wiersum. Volgens het OM heeft hij een aansturende rol gespeeld.

T. zei woensdag cynisch het OM te feliciteren "met de zielige en trieste poging om mij als de 'bad guy' af te schilderen". Hij denkt dat het voor justitie "van cruciaal belang" is om hem voor de moord op Wiersum veroordeeld te krijgen, om de familienaam van T. in een kwaad daglicht te stellen.

Toegevoegde verdenkingen

Een van de toegevoegde verdenkingen tegen T. is de poging tot moord op een 28-jarige man in Utrecht, op 30 oktober. T. heeft volgens het OM de opdracht voor dit geweld gegeven. Het slachtoffer werd met hamers en een honkbalknuppel toegetakeld. In de bij de aanslag gebruikte auto zijn DNA-sporen van T. gevonden. Naast T. zijn nog twee verdachten opgepakt; meer aanhoudingen worden verwacht. Mogelijk wordt het opgepakte tweetal nog in het onderzoek naar de moord op Wiersum betrokken, liet het OM doorschemeren.

De volgende zitting is op 29 juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu